• 8 - 10 bezgovih cvetov
  • 2 limoni
  • 500 g sladkorja
  • 1 vrečka citronske kisline
Priprava sirupa je zelo preprosta in hitra, dolgotrajno je le maceracija. Bezgovo cvetje nabiramo v suhem in sončnem vremenu, vsekakor pa ob polni luni.external image green5.gif Steklenička sirupa vsebuje 520 kcal oziroma 2175 kJ.
predpriprava
■ Bezgove cvetove previdno otresemo in preberemo, da odstranimo majhne žuželke. Peclje odrežemo tik pod cvetovi.
■ Limoni očistimo (gl. nasveti) in narežemo na približno centimeter debela kolesca.
priprava
■ V večji posodi pristavimo sladkor in 6 decilitrov vode. Med mešanjem počasi segrevamo, da se sladkor povsem stopi. Odstavimo in prelijemo v velik steklen kozarec.
■ V sladkorni sirup potopimo bezgove cvetove in narezani limoni. Kozarec pokrijemo s prozorno folijo, potem pa ga za 2 - 3 dni postavimo na sončen prostor. Vsebino vmes nekajkrat premešamo.
■ Stekleničke operemo in posušimo; gl. nasveti.
■ Iz kozarca odstranimo cvetove in narezane limone. Sirup precedimo skozi več plasti čiste gaze. Dodamo mu citronsko kislino in dobro premešamo.
■ Sirup prelijemo v pripravljene stekleničke, ki jih dobro zapremo.
serviranje
Bezgov sirup lahko v hladnem in temnem prostoru hranimo do 4 mesece. Redčimo ga z vodo, za posebej osvežujočo poletno pijačo z mineralno vodo, za aromatičen aperitiv pa s suho penino (1 - 2 žlički / 1 deciliter penine).
nadomestek
Limoni lahko nadomestimo z limetama.
nasveti
■ Stekleničke pred polnjenjem s hladnim sirupom steriliziramo. Sveže oprane zložimo v velik lonec. Prilijemo toliko vroče vode, da jih prekrije, pristavimo, zavremo in kuhamo 5 minut. Nato lonec odstavimo, stekleničke pa do polnjenja pustimo v vodi. Tik pred polnjenjem jih poveznemo na čisto kuhinjsko krpo in odcedimo.
■ Limono, pri kateri potrebujemo (tudi) lupino, vedno operemo pod tekočo vročo vodo, potem pa jo temeljito zdrgnemo s kuhinjsko krpo. Gl. opozorila.